luni, 26 aprilie 2010

Moda la români

Cine spune că nu se poate, se înşală amarnic. Am dovada clară că şi românii pot fi trend-setteri şi pot avea ceva de zis. E foarte adevărat că acest stil inovator este ţinut departe de ochii lumii, ai publicului larg şi nu oricine îşi permite să îşi achiziţioneze o piesă de designer, fie el român. Din ce motive, nu îmi dau seama.
Corina Vlădescu este una dintre tinerele speranţe în moda de lux românească. Aşa-i că nu vă spune multe numele ei? Asta pentru că e prezentă mai mult pe podiumurile din afară, spre mândria, dar şi spre ruşinea noastră, în acelaţi timp. E şi normal, pe de o parte, şi nu vă condamn pentru faptul că poate nu vă sună nici un clopoţel atunci când auziţi numele ei, pentru că, deh, la noi se promovează adevăratele "valori" în lumea modei, precum Cătălin Botezatu, Laurette, Simona Sensual şi alte nume cu rezonanţă care nu îmi vin în minte acum.
Păi cred că a venit momentul să aflaţi mai multe despre această tânără talentată, care a absolvit Universitatea de Artă şi Design Bucureşti, secţia Fashion Design şi deţine un master în Fashion. În 2008, după ce întreaga colecţie de diplomă i-a fost cumpărată, a decis sa înceapă sa creeze sub noul său brand, Corina Vlădescu, devenit un brand de lux. De atunci şi până în prezent, a avut o evoluţie impresionantă: fashion assistant pentru Madonna, creatoarea costumelor pentru turneul din 2009 al cântăreţei Roisin Murphy şi pentru Opera Naţională, mai precis pentru spectacolul Lacul Lebedelor.
Şi-a prezentat colecţiile mai mult în străinătate decât în ţară şi pentru asta merita numai felicitări. Aşadar, după cum urmează :
- colecţia toamnă/iarnă 2009/2010 a prezentat-o la Oxford Fashion Week, printre designeri ca Alexander McQueen, Marithe et Francois Girbaud.
- colecţia primăvară/vară 2010 a fost prezentată la Who's Next Paris, în cadrul unui salon de pret a porter; aceeaşi colecţie a făcut parte din show-ul Rendey-Vous Paris- The Faces of Contemporary Fashion, printre designeri precum Richard Nicoll, Alexandre Herchovith şi Peter Pilotto;
- a prezentat propriul show de modă în Gaia Boutique Club din Bucureşti, cu aceeaşi colecţie;
- colecţia toamnă/ iarnă 2010/ 2011 a fost parte din show-ul Who's Next Paris din ianuarie 2010 şi din show-ul Săptămânii de Modă din Atena din martie;
Anul 2010 o va găsi pe Corina prezentându-şi colecţia haute-couture la Oxford Fashion Week în mai şi colecţia primăvară/vară 2011 la Munich Fashion Week, în august 2010;
Deci uite că se poate. Se poate să fii serios şi consecvent şi să îţi doreşti cu adevărat ceva. Românii nu sunt deloc paraleli cu domeniul fashion-ului, aşa cum poate crede lumea, ci chiar au idei demne de pus în aplicare. Numai că mass-media ar trebui să cultive un pic mai mult gustul audienţelor şi să nu le mai hrănească nevoia de kitsch.
În continuare am ataşat un filmuleţ care prezintă ultima ei colecţie, toamnă/iarnă 2010/2011. Ce părere aveţi? Se explică de ce este mult mai promovată în afară sau se merge pe principul că tot ce arată altfel, este bine primit de străini? Enjoy!

3 comentarii:

  1. intr-adevar arata occidental creatiile ei- ma bucur ca ai scris despre ea si ca am auzit ca exista :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. da, este unul dintre putinii designeri care creeaza piese care imbina utilul cu placutul, pot fi considerate si o exprimare a artei, dar si haine purtabile. nu se complica atat de mult in creearea unor ciudatenii. cel putin, asta e parerea mea.

    RăspundețiȘtergere